bismillah

I Allahs den Nåderikes den Barmhärtiges Namn

tisdag 14 juni 2016

Surah Ikhlaas

- En kort men stor Surah

Anledningen till att Surah Ikhlas uppenbarades är för att mushrikon frågade; ”Åh Muhammad! Berätta för oss om Din Herres släktträd!” Varpå Allah uppenbarade denna surah.

Säg: Han är Gud – En
Gud, den Evige, den av skapelsen Oberoende, av vilka alla beror
Han har inte avlat och inte blivit avlad
Och ingen finns som kan liknas vi Honom.

Ordet Samad betyder Den som inte föder, eller föddes eftersom det finns inget som föds utan att det kommer att dö. Det finns inget som dör som inte lämnar efter sig ett arv. Allah dör inte och Han lämnar inte efter sig något arv.
Surah Ikhlas har några specifika fördelar som gör den väldigt speciell. Den kan tyckas vara kort men fördelarna är många, bland annat;   

1/3 del av Koranen

I Al-Bukhari återberättas det från Abo Saíd att Allahs Sändebud sa till sina kompanjoner, ”Kan någon av er recitera en tredje del av Koranen under en natt?” Det här var något väldig svårt för dem så de svarade, ”Vem av oss skulle kunna göra något sådant, åh Allahs Sändebud?” Så han svarade, ”Allah är En, as-Samad”  är en tredje del av Koranen.”
I en annan hadith från al-Bukhari, 4627, från Qutaadah ibn Nu´maan som sa att en man på Profetens tid var vaken för att dyrka Allah strax innan fajr då han reciterade ”Säg, Han är gud – En”. Han reciterade ingenting annat. På morgonen kom mannen till Profeten och berättade det för honom, han tänkte att han inte gjort tillräckligt. Profeten sa, ”I den i vars Hand min själ ligger, verkligen det är likvärdigt med en tredjedel av koranen.”
Muslim (812) berättade att Abo Hurayrah sa, Allahs Sändebud sa, ”Samla er för jag ska recitera för er en tredjedel av Koranen.” Så de som kunde kom till samlingen därefter kom Profeten ut och läste Qul hoa Allaho Ahad, så gick han in. De frågade varandra, det kanske har kommit nyheter från himlen och det är därför som han gått in. Efter ett tag kom Allahs Sändebud ut och sa, ”Jag berättade för er att jag skulle recitera en tredjedel av Koranen. Verkligen så är det en tredjedel av Koranen.”
Det betyder inte att recitationen av surah Ikhlas är det samma som att läsa en tredjedel av Koranen utan belöningen är densamma. Detsamma gäller om man läser den tre gånger i bönen så är belöningen som att du läst hela Koranen men du måste ändå läsa Surah Fatihah.
Koranen behandlar tre olika ämnen; 1/3 regler, 1/3 löften och varningar och 1/3 Gudomliga namn och attribut. Denna surah kombinerar namn och attribut och samlar på så sätt tawheed.

Kärlek till denna surah kan ge dig Allahs kärlek


Al-Bukhari berättade från Amrah bint Abdur-Rahman, som brukade vara hos Aisha i hennes hem, att Aisha sa, ”Profeten sände en man som ledare i ett krigs expedition för att leda kompanjonerna i bön. Han avslutade sin recitation med ”Säg, Han är gud – En”. När gruppen återvände nämnde de det här för Profeten och han sa, ”Fråga honom varför han gör så.” Så de frågade manen och han sa, ”För den beskriver ar-Rahman och jag älskar att recitera den.” Profeten sa, ”Berätta för honom att Allah den Högste älskar honom.” al-Bukhari, Muslim och an-Nasai

Kärlek till den kan ge dig Paradiset

Al-Bukhari berättar att Anas sa, ”En man från Ansar brukade leda folket i bön i Masjid al-Quba. Alltid när han läste en Surah i bönen som han ledde började han med att läsa ”Säg, Han är Allah – En” tills han läste klart hela surahn. Därefter läste han en annan surah (efter den). Han gjorde detta i varje rakah. Hans kompanjoner talade med honom om detta, ”Verkligen, du börjar bönen med den Surahn. Sedan tror du inte att det är tillräckligt förrän du läser en till surah. Du borde antingen recitera den eller lämna den och recitera en annan surah istället.” Mannen svarade, ”Jag kommer inte att lämna den. Om ni vill att jag ska fortsätta leda er i bön så kommer jag att göra det. Och om ni allesammans inte tycker om det så ska jag lämna er (sluta att leda er i bönen).” Folket tyckte att han var den bästa av dem för att leda bönen och de ville inte att någonannan skulle leda dem. Så när Profeten kom berättade de för honom om vad som hänt och han sa, ”Åh så och så! Vad får dig att avstå från det dina kompanjoner ber dig om och som får dig att hålla fast vid recitation av denna Surah i varje rakah?” Mannen svarade, ”Jag älskar den verkligen!” Profeten svarade, ”Din kärlek för den kommer att vara anledningen till att du träder in i Paradiset.”
Abo Hurayrah berättade att Profeten hörde en man recitera Qul hoa Allaho Ahad och han sa, ”Det är hans rätt.” De frågade, ”Åh Allahs Sändebud vad är hans rätt?” Han sa, ”Paradiset är hans rätt.” Imam Ahmad 7669

Att läsa den ger dig ett hus i Paradiset

Profeten sa, ”Den som läser ”qul hoa Allaho Ahad” tio gånger, kommer Allah bygga ett hus åt i Paradiset.” Saheeh al-Jaami al-Sagheer 6472
Det finns en del svaga ahadith om att läsa surah ikhlas 100 gånger, 500 gånger eller 1000 gånger osv. men dessa är svaga ahadith. Läs den så många gånger du vill, när du vill utan att hålla dig till andra antal än de som Profeten berättat om.
Allahs generostitet mot detta ummah är enorm, Allah har välsignat detta ummah genom att ge det stora belöningar för små saker då livet är kort. Det är konstigt att en del människor blir apatiska och lata i dyrkan istället för att motiveras till att göra fler goda gärningar. 

I witr


Abd Rahman ibn Abzaa berättade att Profeten brukade läsa surah ala (87), Surah Kafiroon (109) och surah Ikhlas (112) i sin witr bön. När han var klar repeterade han orden Sobhan al-Malik al-Quddos (Ärad är Konungen, den Helige) tre gånger, den tredje gången lät han vokalerna bli längre. Al-Nisaai 1721

Inga kommentarer: