bismillah

I Allahs den Nåderikes den Barmhärtiges Namn

fredag 7 januari 2011

Får man slänga mat?

Här är en fatwa jag hittade som vanligt på www.islam-qa.com den visar verkligen på att det är vi muslimer som bör vara först med att sluta slänga mat i onödan.
138341

Vilken är regeln för den som kastar överbliven mat och dryck I vasken? Vilken är regeln I att hälla ut te och kaffe i vasken? Om mjölken har blivit gammal, är det då tillåtet att slänga den i soporna?

Prisad vare Allah.

Det är inte tillåtet att kasta mat och dryck som blivit över och som fortfarande är användbar i avloppet eller slänga dem i soporna.

I Fataawa al-Lajnah al-Daa'imah (22/341) står det: Den mat som blir över måste sparas till nästa måltid eller bör ges till behövande, om det inte finns några behövande människor, då bör den ges till djuren även om den har torkat ut, för den som är kapabel att göra det. Slut citat.

Shaykh Ibn Baaz (må Allah vara barmhärtig mot honom) sa:

Vad gäller bröd, kött och andra livsmedel, så är det inte tillåtet att slänga dem i soporna, istället bör de ges till de behövande eller på en synlig plats där ingen kommer att behandla maten dåligt i hopp om att den som behöver matresterna till sina djur kan ta den eller att den blir uppäten av djuren och fåglarna.

Det är inte tillåtet att lägga matresterna i papperskorgen, på orena platser eller på vägen eftersom då behandlar vi maten illa, dessutom skapar det irritation hos dem som använder vägen. Slut på citat från Fataawa Islamiyyah, 3/633

Shaykh Saalih al-Fawzaan (må Allah bevara honom) sa: Det är inte tillåtet att kasta mat på smutsiga platser eller platser som orena, såsom toaletter, för det är slöseri, dålig behandling och det visar brist på tacksamhet till Allah.

Profeten (Allahs välsignelser och fred över honom) hittade en dadel på vägen och sa "Om det inte vore för rädslan att den kom från zakaah skulle jag ätit den." Berättad av al-Bukhaari i hans Saheeh . Och han (Allahs välsignelser och fred över honom) beordrade den som äter att slicka fingrarna innan han tvättar dem eller torkar dem på en näsduk, och han instruerade oss att om en matbit föll ner på marken bör den plockas upp och rengöras från smuts varefter den ska ätas.

Detta visar att det inte är tillåtet att kasta någon form av mat, dadlar eller annat ätbart på smutsiga eller orena platser, utan denna välsignelse bör respekteras och bevaras, eftersom det ett sett att vara tacksamhet över det. Denna välsignelse kan komma någon annan till nytta, någon som behöver den och äter upp den, om så ett djur. Så det är inte tillåtet att kasta det i soporna. Slut citat.

Vad gäller livsmedel som inte är bra eller som har blivit dåligt, drycker som inte kan användas, t.ex. te och kaffe som har lämnats kvar, dessa är det inget fel i att slänga bort eller hälla ner i avloppet.

Shaykh Ibn 'Uthaymeen (må Allah vara barmhärtig mot honom) blev tillfrågad: Vad är domen på de studenter som kastar överbliven mat och dryck i papperskorgen?

Han svarade: Vad gäller det som inte går att äta, såsom skalet från apelsiner, äpplen och bananer och så vidare, så är det är inget fel eftersom dessa har inget värde i sig.

Men vad gäller saker som kan ätas, t.ex. överblivet bröd, kryddor (condiments) och liknande, dessa bör inte kastas på smutsiga platser. Om de måste kastas i soporna så att sophämtarna vet att innehållet bör respekteras.

Slut citat från Fataawa Noor 'ala al-Darb via 6 / 205

Och Allah vet bäst.

Lite fakta om matsvinnet i sverige;


* För att producera maten vi köper varje år, går det åt en areal motsvarande 3,6 gånger sveriges yta.
* Omkring 30 procent av all mat slängs!!
* 60 procent av maten som slängs hade gått att ta hand om med lite planering.
* Mängden matavfall i Sverige är ca. 900 000 ton/år.
* Produktionen av mat som slängs årligen i sverige orsakar koldioxidutsläpp från 700 000 medelstora bilar eller uppvärmning av 460 000 oljeeldade villor.
* En familj på fyra personer kan spara mellan 8000 och 15 000 kr per år genom att SLUTA slänga användbar mat.

Källa: Konsumentföreningen i Stockholm och "100 sätt att rädda maten".

Inga kommentarer: